Today we enjoyed a great german delicacy- sweet yeast dumplings.
You can also find yeast dumplings salty in Germany but mostly you enjoy them sweet with vanilla sauce, marmelade or fruits.
You need:
500 g farina
40 g barm
milk
salt
sugar
You give the farina into a bowl and build a little dell. Then you take a cup and give some sugar, the barm and some milk into it, mix it and give this into the dell. Mix some of the farina with the cream and lay a towel over the bowl. Let the barm work for 20 minutes, then mix the whole farina with some more milk and the barm-mixery and leave this under a towel for 30 minutes. Then you build the yeast dumplings with the dough and let them grow again under a towel for 15 minutes. You heat in a big pan some milk and sugar and give the dumplings into this milk and cover it with the upper shell. Let the closure head on the pan for 20 minutes, don't lift it during this time!- and cook all with low temperature. After 20 minutes you can encover the pan.
You can enjoy the sweet yeast dumplings with vanilla sauce, fruits, choclate sauce or buttercream. If you like them salty you have to give water and salt instead of milk and sugar into the pan where you cook them. The salty yeast dumplings you can enjoy with soup, sour cream and sauce. We enjoyed our sweet ones today with fresh mango, blood orange and grated choclate. You can drink hot choclate, coffee, fruit juice or ice wine to this meal (wine if you eat the salty alternative)...
Bon Appetit :-)
Heute haben wir eine großartige deutsche Delikatesse genossen- süsse Dampfnudeln. Man kann Dampfnudeln auch salzig in Deutschland finden aber meistens werden sie süß mit Vanillesauce, Marmelade oder Früchten genossen.
Man braucht:
500 g Mehl
40 g Hefe
Milch
Salz
Zucker
Das Mehl in eine Schüssel geben und eine Delle in der Mitte bilden. In einer Tasse die Hefe in etwas Milch und Zucker auflösen und in die Delle geben. Etwas von dem Mehl mit der Hefecreme vermengen, ein Tuch über die Schüssel legen und 20 Minuten gehen lassen. Danach das gesamte Mehl, die Milch und den Hefeteil vermengen und weitere 30 Minuten gehen lassen. Aus dem aufgegangenen Teig die Dampfnudeln bilden und diese 15 Minuten gehen lassen. In einer grossen Pfanne Milch und Zucker erhitzen, Dampfnudeln hineinlegen und einen Deckel auf die Pfanne legen. Die Dampfnudeln bei kleiner Flamme 20 Minuten garen und in dieser Zeit den Deckel nicht heben!!! Dazu Fruchtsalat, Vanillesauce, Schokocreme oder Buttercreme vorbereiten.
Für die salzige Variante anstatt Milch und Zucker Wasser und Salz in die Pfanne geben und die Dampfnudeln mit Suppe oder Sourcreme genießen. Wir haben unsere Dampfnudeln heute mit frischer Blutorange, Mango und geraspelter Blockschokolade genossen.
Dazu passen heiße Schokolade, Kaffee, Fruchtsaft oder Eiswein ( Wein wenn man die Dampfnudeln salzig zubereitet).
Bon Appetit :-)
Muito bom ! Gut !!
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