18 März 2010

sorbet of fresh oranges- Sorbet von frischen Orangen


This recipe has his originin also in the arabic world. The sorbet is an explosion of gusto. It tastes fruity, creamy and has the aroma of cinnamon. Its a light desert, you can serve it in summer and after meals which are rich in content.

You need:

5 Oranges
1 Citron
50 ml sugar surup
Cinnamon
2 Eggs
fresh Mint

You cook some water with sugar until the sugar is melted and give a lil bit Citron juice into it.
Then you have to wait until the mixery starts to become creamy.
Then you peel the Oranges and give them with the Cinnamon into a mixer. If you don't have a mixer you can also crush the Oranges and use only their juice and mix it with some Cinnamon.
Then you add 50 ml of the self-made surup into the juice and give this for 1,5 hours into the freezer. Then you take it out, mix it again and prepare beaten egg whites and mix this with the rest of the mass. Then you give the cream back to freezer and take it out to agigate it after 30 minutes. You do the same every 30 minutes until the mass is creamy and half frozen. Then you take a spoon and form round portions which you apportion to different dishes.
You can decorate it with fresh mint.

I don't give exact advices about dimensions, like how much Cinnamon you need, because I think you should taste how you like it most. Every spice and every egg is a little bit different and so its not possible to say exactly how much you need. If you start to cook regulary you will get a feeling for the dimensions by yourself soon.

I like the sorbet also with blood oranges. You can drink italien Ramazotti or sparkling wine to this desert. Some minced pistachios rounding this delicious desert.
Bon Appetit :-)


Dieses Rezept stammt auch aus der arabischen Welt. Das Sorbet ist eine Geschmacksexplosion. Es schmeckt fruchtig, cremig und hat ein Zimtaroma. Es ist ein sehr leichtes Dessert, das man im Sommer und nach gehaltvollen Gerichten servieren kann.

Man braucht:

5 Orangen
1 Zitrone
50 ml Zucker Sirup
Zimt
2 Eier
frische Minze

Etwas Wasser mit Zucker kochen lassen bis der Zucker geschmolzen ist. Ein wenig Zitronensaft hinein geben und warten, bis diese Mischung leicht abkühlt und cremiger wird. Zwischenzeitlich die Orangen schälen und mit Zimt in den Mixer geben. Alternativ die Orangen auspressen und nur den Saft mit Zimt mischen. Dann 50 ml von dem selbstgemachten Läuterzucker dazugeben und alles für 1,5 Stunden in den Eisschrank stellen. Danach die Eier trennen, Eischnee schlagen und diesen unter die Sorbetmasse geben- und alles zurück in den Eisschrank stellen. Alle 30 Minuten muss die Masse durchgerührt und zurück ins Eisfach gestellt werden. Dies solange wiederholen bis das Sorbet cremig und halbgefroren ist. Mit einem Esslöffel Eiskugeln formen und auf Teller verteilen. Man kann den Teller mit frischer Minze dekorieren.

Ich gebe ungern exakte Mengenangaben, da jedes Ei und jedes Gewürz unterschiedlich schmecken und groß sind. Wenn man beginnt regelmäßig zu kochen bekommt man schnell ein Gefühl für die richtigen Mengen.

Ich mag das Sorbet auch mit Blutorangen. Man kann zu diesem Dessert italienischen Ramazotti oder Sekt genießen. Ein paar gehackte Pistazien runden diese Nachspeise ab.

Bon Appetit :-)

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